STATE OF MISSISSIPPI

JIM HOOD

ATTORNEY GENERAL
OPINIONS
DIVISION
April 20, 2018

H. Donald Brock, Jr.

Attorney for the City of Greenwood
Post Office Box 941

Greenwood, Mississippi 38935-0941

Re: Appointments of Board of Trustee of a County and City-Owned Community
Hospital

Dear Mr. Brock: "~

Attorney General Jim Hood is in r"écéi'p"t' of j‘/ou.r: opiﬁioh req'tleét and és'signe‘d it to me
for research and response.

Facts

In your letter, you explain that the Greenwood-Leflore Hospital, a community hospital, is
jointly owned by the City of Greenwood and Leflore County, both having fifty percent (50%)
ownership. However, under Article IV, Section 4.3 of the bylaws of the Board of Hospital
Trustees it is stated that the Board shall consist of five (5) members, two (2) of whom shall
be appointed by the Greenwood City Council and three (3) of whom shall be appointed by
the Leflore County Board of Supervisors.

Questions Presented

1. Whether Miss. Code Ann. Section 41-13-29(1)(6) controls the
appointment of the commissioners to the Greenwood-Leflore Hospital and
dictate that the appointment of the five (5) members of the Hospital Board of
Commissioners should be appointed by the City and County on a prorata
basis comparable to ownership interests, 50/507

2. If so, what steps should the City and County take moving forward?
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Legal Research and Response

In response to your first question, you mention that the bylaws of the Board of Trustees
states that the Board shall consist of five (5) members, two (2) to be appointed by the City
and three (3) to be appointed by the County. Section 41-13-35(3) authorizes a board of
trustees to make and enforce hospital bylaws and/or rules and regulations necessary for
the administration, government, maintenance and/or expansion of such hospitals.
However, Section 41-13-35(4) provides that the decisions of said board of trustees of the
community hospital shall be valid and binding unless expressly prohibited by applicable
statutory or constitutional provisions.

Section 41-13-29(b) clearly provides:

The board of trustees shall consist of not more than seven (7) members nor
less than five (5) members, except where specifically authorized by statute,
and shall be appointed by the respective owners on a pro rata basis
comparable to the ownership interests in the community hospital. Where the
community hospital is owned solely by a county, or any supervisors districts,

" judicial districts or election district of a county, or by a munijcipality, the

_ trustees shall be residents of the owning entity. ~

Section 41-13-29(b) mandates that the board of trustees of a community hospital be
appointed by the owners on a pro rata basis. The Greenwood-Leflore Hospital Board of
Trustees has no authority to enact bylaws, rules or regulations which directly conflict with
the above quoted statute.

In response to your second question, you explain that the Greenwood-Leflore Hospital is
owned by the County and the City, both having fifty percent (50%) ownership.
Consequently, the Owners shall appoint a five (5) member board of trustees, which will
have two (2) appointments made by the County and two (2) appointments made by the
City. The fifth appointment to the Board of Trustees must be agreed to and appointed by
both governing authorities.

If this office may be of any further assistance to you, please let us know.
Sincerely,

JIM HOOD, ATTORNEY GENERAL

By: M &“"V"fj e See
ING=A
Avery Mounger Lee
Special Assistant Attorney General
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